Utveckla ditt kulturföretagande på tredagarskurs!

SAVE THE DATE! Bor du i Sörmland och har ett företag inom kultur? Nystartad, på gång att starta eller varit igång ett tag men är i behov av att ta ett nytt steg i utvecklingen?

Den 22-24 september anordnar Kulturkluster Sörmland och Stua Kultivera – ett tredagars utvecklingsläger för kulturaktörer med fokus på solo- och tvåmansföretag. Det blir tre intensiva dygn av inspiration, stora planer, handfasta kunskaper och trevlig samvaro. Vi kommer arbeta med självledarskap, målformulering, kundkännedom och paketering. Målet är att alla deltagare ska ha en individuell och tydlig plan för nästa steg när helgen är över.

Tid: fredag-söndag 22-24 september (två övernattningar)

Plats: Solbacka, Stjärnhov

Arrangör: Kulturkluster Sörmland och Stua i samarbete med Solbacka

Pris: 1 200 kr

Detaljerat innehåll och anmälningsformulär kommer publiceras här innan midsommar.

Kulturbrunchen i Stallarholmen – så blev den!

Fredagen den 21 april bjöd på ett strålande vårväder när 30-talet kulturaktörer samlades på Mötesplats Stallarholmen i Gula industrihuset för att nätverka och inspireras av varandra.

Träffen inleddes med bullfika och berättelsen om hur Mötesplats Stallarholmen kom till och fungerar idag, berättad av verksamhetsledaren Stefan Seidel. Därefter skapades sex stationer vid lika många cafébord där de inbjudna mötesplatserna Vår Lokal i Gnesta, Bryggeriet i Nyköping, Royal i Eskilstuna, Musikens Hus i Katrineholm, Idéfarmen i Dunker samt Mötesplats Åker och Mötesplats Mariefred berättade om sin verksamhet medan övriga deltagare roterade och samtalade i 15 minuter vid varje bord.

Roterande samtal där mötesplatserna och övriga besökare fick ta del av varandras berättelser.

Gemensamt för dessa mötesplatser är att de skapats ur gräsrötterna – av kulturarbetare och kulturintresserade – och som med tiden vuxit till viktiga, livskraftiga noder i kulturlivet, alla med sin speciella inriktning och form. Mötesplats Åker är kommunalt driven men har sitt ursprung i initiativet mötesplats Stallarholmen, som utvecklades i samarbete med Strängnäs kommun. Ett bra exempel på hur en kommun kan haka i och ta tillvara på ett gräsrotsinitiativ.

Förhoppningen att denna förmiddag skulle leda till utbyte av idéer och inspiration infriades och de närvarande var positiva till att ingå i någon form av nätverk för fortsatt kontakt och utbyte. Ett konkret exempel som nämndes var möjligheten att samarbeta kring turnerande artister.

Nina Wande från Idéfarmen i Dunker visar en modell över Idéfarmens kulturlada som hyser allt från fester till teaterföreställningar.

Det finns förstås fler mötesplatser där ute i den sörmländska kulturmyllan som skulle kunna bidra med kunskap, idéer och erfarenheter i ett sådant nätverk och vid träffar som denna. Nu testade vi i mindre skala för att undersöka intresse och form och kan konstatera att det fungerade. Nu kan vi fundera på hur vi tar detta embryo till nätverk vidare. Vad för ämnen och innehåll skulle vara intressant att träffas kring?

Johannes Nyqvist, ordförande i Royal i Eskilstuna, visar hur biografen Royal blivit ett kulturhus där alla former av kultur och möten får plats.

Kulturkluster Sörmland tar tacksamt emot tips och idéer kring framtida aktiviteter. Är du tillexempel sugen på att arrangera en liknande träff på din mötesplats? Hör av dig till oss!

Tamara Valiente och Marie Anstadius från Kulturkluster Sörmland tillsammans med Mötesplats Stallarholmens verksamhetsledare Stefan Seidel på gården till Gula Industrihuset, som utöver mötesplatsen hyser flera kreativa verksamheter liksom butiker, restaurang och café.

Här hittar du länkar till de medverkande mötesplatserna:

Mötesplats Stallarholmen

Mötesplats Åker

Mötesplats Mariefred

Vår lokal i Gnesta

Royal i Eskilstuna

Idéfarmen i Dunker

Bryggeriet i Nyköping

Musikens hus i Katrineholm

Workshop: Utveckla ditt kulturföretagande!

Tisdagen den 30 maj arrangerar Stua och Kulturkluster Sörmland en workshop med Martin Q Larsson, chef för Subtopias kulturinkubator Katapult!

Du vill leva på din konst, men vet inte hur det går till. Du vill sälja mer, men inte sälja ut dig själv. Du vill ta nästa steg mot en långsiktigt hållbar arbetssituation.

Under tre intensiva timmar arbetar vi individuellt och i grupp med olika verktyg att förädla ditt koncept för att nå dit du vill med ditt kulturföretagande.

Martin Q Larsson driver Subtopias kulturinkubator Katapult i Botkyrka och har lång erfarenhet av att arbeta med idé- och företagsutveckling inom kulturella och kreativa näringar. Utöver att vara en uppskattad workshopledare, inspiratör och projektledare med både nationella och internationella uppdrag arbetar han även som musiker och kompositör.

Tid: 30 maj kl 09.30-12.30

Plats: OBS: NY! Ställverket på Eskilstuna Folkhögskola, Portgatan 1, Munktellstaden i Eskilstuna

Anmälan: Senast 19 maj. Klicka här för att komma till anmälan!

Arrangör: Stua och Kulturkluster Sörmland.

Läs mer om kulturinkubatorn Katapult och Martin Q Larsson här!

Workshopen är en aktivitet inom Kultur- och turismnätverket, ett företagsnätverk för kulturaktörer i Sörmland.

Hitta pengarna – återträff och uppföljning

Den 28 april har vi en återträff för alla som deltagit i kursen Hitta pengarna. Det blir en heldag med praktisk uppföljning och fördjupning av kursinnehållet, där du kan få hjälp och stöd i att hitta rätt finansiär och författa din ansökan eller slipa på beskrivningen av ditt projekt. Det blir verkstad blandat med utrymme för öppna samtal och diskussioner.

Platsen för återträffen är i skrivandes stund inte bestämd – vi uppdaterar den infon här senast 12 april.

LÄNK TILL ANMÄLAN!

Har du frågor? Maila: info@lbfsormland.se

Varmt välkommen önskar LBF Sörmland med Johan Eriksson och Kulturkluster Sörmland

Kulturbrunch – tema mötesplatser

Mötesplats Stallarholmen och Kulturkluster Sörmland bjuder in representanter för mötesplatser samt politiker och tjänstemän från hela Sörmland för en kulturbrunch på temat ”Mötesplatser – från gräsrötterna till möjliggörarna!”

För 15 år sen träffades ett gäng kulturföretagare i Stallarholmen kring visionen att starta ett kulturcentrum. Efter två EU-projekt och en massa möten med Strängnäs kommun blev visionen verklighet när Mötesplats Stallarholmen invigdes 1 maj 2015. Efter det har kommunen även satsat på mötesplatser i Mariefred och Åker. Mötesplats Stallarholmen surrar idag av aktivitet från morgon till kväll och är bokad 50-60 timmar i veckan med allt från dans, teater och lan för ungdomar till musikcaféer, konstutställning och teaterföreställningar.

På kulturbrunchen kommer du få lära dig mer om Mötesplats Stallarholmen men också om andra sörmländska mötesplatser för kultur. Vi samtalar om hur man kan starta och driva mötesplatser på ett långsiktigt och hållbart sätt, om hur det offentliga kan haka i och lyfta gräsrotsinitiativen samt om vad finns det för olika vägar att gå för att göra verklighet av drömmen om en kulturell mötesplats!

Medverkande mötesplatser

  • Mötesplats Stallarholmen tillsammans med Mötesplats Åkers styckebruk och Mötesplats Mariefred
  • Vår lokal i Gnesta
  • Bryggeriet i Nyköping
  • Musikens hus i Katrineholm
  • Royal i Eskilstuna
  • Idéfarmen i Dunker (Flen)

Tid och plats

Tid: Fredag 21 april kl 09.30-13.00 (Mellan 12.00-13.00 är det eftermingel och en lättare lunch).

Plats: Drömfabriken, Brogatan 21, 645 61 Stallarholmen

Brunch: Vi bjuder på en matig macka och annat trevligt tilltugg.

Anmäl din närvaro på mejladress kulturkluster@regionsormland.se.

Tillgänglighet

Lokalen är anpassad för rullstolar, rullatorer och permobiler. Hörslinga finns.

Vänligen tänk på att många är allergiska mot starka dofter så undvik parfym.

Digital speed-dejt

Arrangerar du konserter, teaterföreställningar eller annan scenkonst? Är du artist eller scenkonstproducent? Fredagen den 3 mars kopplar vi ihop scenkonstnärer med arrangörer i en digital speeddejting.

Kulturkluster Sörmland/Sörmländska kulturtillgångar har arrangerat digital speeddejting för kulturaktörer ett antal gånger sedan 2021. Den här gången testar vi att vända oss särskilt till arrangörer (med eller utan egen scen) och skapare av scenkonst i Sörmland, som exempelvis musiker, teaterensembler och dansproduktioner.

Formatet är ett lättsamt och otvunget sätt att knyta kontakter och få ansikten på folk som man kanske bara hört talas om. Mötet börjar med att vi moderatorer hälsar välkomna och sedan skickas deltagarna in i korta möten två och två för att efter några minuter skickas vidare in i ett nytt möte med en ny samtalspartner.

Tid: Fredag 3 mars kl 08:30-09:30

Plats: Zoom.

Anmälan: Mejla kulturkluster@regionsormland.se senast tisdag den 28 februari. Senast torsdag 2 mars får du en länk till ett Zoom-möte mejlad till dig. Tryck på länken en sisådär fem-tio minuter innan mötet startar så att du hinner se att tekniken fungerar.

Hoppas vi ses!

Träffa oss på Folk och kultur!

Vi har fått i uppdrag att ansvara för Region Sörmlands monter på det nationella kulturpolitiska konventet Folk och kultur i Eskilstuna 8-11 februari! Montern finns på utställartorget i Stiga Arena, där även konventets stora scen är belägen. Det är fri entré till Stiga Arena under alla fyra dagarna.

Vår tanke med montern är att inte bara lyfta Region Sörmlands kulturverksamheter utan hela kultur-Sörmland, dvs skapa utrymme att synas för de sörmländska kommunerna, fria kulturaktörer och olika sörmländska länsorganisationer.

Under rubriken Kultur i Sörmland – konsten, människan, samhället kan du besöka vår virtuella konsthall, utforska Modda Sörmland, smaka på kriskaffe och lära dig mer om kriser genom tiderna. Prata kultur med en hälsoinformatör, bolla idéer med Kulturkluster Sörmland och för kulturpolitiska och kulturpraktiska samtal i våra soffor. Eller varför inte träffa ett helt tjog sörmländska författare?

I montern träffar du bland annat:

  • Projektet Sörmländska kulturtillgångar
  • Scenkonst Sörmland
  • Sörmlands museum
  • Biblioteksutveckling Sörmland
  • Arkiv Sörmland
  • Sörmlands Länsbildningsförbund
  • Södermanlands hembygdsförbund
  • Projektet Kultur och turism för ökad attraktionskraft
  • Fria kulturskapare från Sörmland
  • Flera Sörmländska kommuner
  • Folkhögskolorna 
  • Region Sörmlands kulturchef Mikael Palo
  • Hållbar regional utveckling

Det kommer att hända saker i montern vid olika tidpunkter. Ett fullständigt program publiceras här mot slutet av vecka 5. Håll utkik!

Läs mer om konventet Folk och kultur här!

Lära av varandra

Varmt välkommen till seminariet ”Lära av varandra – Hur kan vi arbeta kulturområdes- och organisationsövergripande?” på Folk och kultur!

Projektet bakom Kulturkluster Sörmland, Sörmländska kulturtillgångar, bjuder in tjänstepersoner och fria kulturaktörer till ett samtal om hur vi kan arbeta med att stötta fria kulturaktörer genom att arbeta kulturområdes- och organisationsövergripande.

Med hjälp av goda exempel från de två första projektåren vill vi presentera och diskutera möjligheterna med ett nytt arbetssätt. Vi vill lära av varandra och hoppas att de som deltar också har med sig goda exempel från sina verksamheter eller områden.

Tid: Torsdag 9 februari 13.45-14.45

Plats: Kugghjulet på Hotel Bolinder Munktell, Eskilstuna

För att delta i seminariet behöver du ha deltagarpass till Folk och kultur.

Hela programmet för Folk och kultur hittar du här!

Produktiv AW

Under det nationella kulturpolitiska konventet Folk och kultur passar vi på att samla kulturpolitiker, tjänstemän och kulturskapare för ett produktiv afterwork där vi både minglar och visionerar om återväxten i kulturlivet.

Välkommen till Scenkonst Sörmlands foajé, John Engellaus Gata 3 i Eskilstuna fredagen den 10 februari klockan 15! Här kan du möta andra aktörer från kultur-Sörmland i ett trivsamt AW-mingel kombinerat med rundabordssamtal där vi diskuterar och visionerar om hur vi säkerställer återväxt i kulturlivet.

Vi bjuder på sörmländskt mingeltugg och alkoholfri dryck.

Klockan 17 avrundar vi med en mini-konsert med vinnarna av Imagine Sweden 2022 – Hampus & Ragna, en duo med sång, piano och valthorn. Åhörarna bjuds på fin stämsång, svängiga kompositioner och briljanta instrumentinsatser i en härlig fusion av pop, jazz och klassiskt.

Läs mer om Hampus och Ragna här.

Evenemanget är öppet för alla, dvs du behöver inte ha deltagarpass till Folk och kultur för att vara med. Föranmälan är inget måste men för att mingelmat och dryck ska räcka till alla är det bra om du anmäler dig innan 6 februari på mejladress kulturkluster@regionsormland.se.

Varmt välkommen!

Kurs: Hitta pengarna!

Vilka intäktskällor finns där ute? Vilka passar våra syften? Hur gör man en ansökan?

Tillsammans med Sörmlands Länsbildningsförbund och Johan Eriksson arrangerar vi en heldag om att hitta och söka pengar till verksamhet och projekt.

Målgrupp

För dig som är verksamma inom kultursektorn – kulturföreningar, studieförbund, hembygdsföreningar, enskilda kulturutövare och kulturföretagare.

Program

9:00 Frukostmacka och Introduktion

9:15 Johan Eriksson

– frilansskribent och projektledare med stor erfarenhet av ansökningsblanketter och kriterier. Johan har hjälpt organisationer med ansökningar, intäkter och finansiering.

Workshopen: Efter en inledande översikt får du påbörja planeringen av dina egna projekt från idé och målbild, via finansiering, till praktiskt genomförande. Kanske har du redan en idé om vad du vill åstadkomma? Ett projekt som vore kul att genomföra, eller en avgörande investering – om bara pengarna fanns! Ta med idén och den kreativa energin, jobba tillsammans med andra, utbyt idéer och erfarenheter. Tillsammans hjälps vi åt att hitta pengarna! Det är också helt okej att komma utan färdiga projektidéer, med ”bara” nyfikenhet och vilja i bagaget.

12:00-13:15 Lunchpaus – Du står själv för lunch.

13:15-15:45 Kulturkluster Sörmland

Elin Selig, Marie Anstadius och Tamara Valiente från Kulturkluster Sörmland att gå igenom de vanligaste finansiärerna som kan ge olika bidrag för kulturprojekt. Vi kommer också gå igenom vad som är viktigt att tänka på när man skriver en ansökan och ge konkreta tips på hur den blir begriplig och träffsäker.

14:45-15:00 Eftermiddagsfika

15:45-16:00 Sammanfattning och information om möjlig återträff

Utbildningstillfällen och anmälan

De tre olika utbildningsdagarna under mars har samma innehåll och upplägg. Du anmäler dig endast till ett av dessa tillfällen – det som passar dig bäst. Utbildningen är kostnadsfri.

★ Nyköping 14 mars kl 9:00-16:00 Plats: Sörmlands museum, mötesrum 1 – insläpp via glasdörren till vänster om stora entrén. – OBS! Anmälan stängd!

★ Flen 22 mars kl 9:00-16:00 Plats: Samlingslokalen Inspirea på Flens Bibliotek, ingång från Violentorget. – OBS! Anmälan stängd!

★ Eskilstuna 30 mars kl 9:00-16:00 Plats: Ställverket på Eskilstuna folkhögskola, ingång Portgatan 1. – OBS! Anmälan stängd!

★ Uppföljning och återträff 28 april kl 9:00-16:00. Plats annonseras i april! – Anmäl dig här!

Återträffen den 28 april är en möjlighet för alla som deltagit vid något av utbildningstillfällena i mars att få ytterligare hjälp och stöd med sina ansökningar. En chans att diskutera utmaningar och funderingar samt nätverka med andra kulturaktörer.

Vi återkommer med information om lokal och adress. Har du frågor? Maila info@lbfsormland.se

Tillgänglighet

Möteslokalerna är tillgängliga för rullstolar, rullatorer och permobiler. Har du behov av hörslinga eller förstärkt ljud, kontakta arrangören senast en vecka i förväg.

Vänligen tänk på att många är allergiska mot starka dofter så undvik parfym.

Varmt välkommen önskar LBF Sörmland med Johan Eriksson och Kulturkluster Sörmland!